Varje semla bedöms i fem olika aspekter. De fem olika aspekterna vägs sedan samman och bildar en semmelprofil. Denna semmelprofil är sedan det som avgör slutbetyget.
Semlan ska vara generös och spänstigt fräsch till utseendet. Den ska inte ge ett trött eller hängig intryck. Ett bakverk som ser nygjort ut.
Mandelmassan: F-E-C-A
Mandelmassan ska vara chunky med inslag av mandelflarn, dessutom med stor mandelkaraktär. I bullens mitt ska en grop för mandelmassan finnas som gör den bollformad och fri från grädde och bröd.
Grädden: F-E-C-A
En välsmakande grädde ska slevas på bullen så att det får formen av ett fylligt moln. Grädden ska bara ha en touch av vanilj och vara en aning rinnig.
Bullen: F-E-C-A
En fast och tät bulle med rikligt med kardemumma. Bullen ska vara dagsfärsk och ha ett täcke av siktat florsocker över sig.
Harmonin: F-E-C-A
I en harmonisk semla bildar delarna en njutningsfull helhet. Smakerna ska komplettera varandra på sätt som gör helheten större än delarna.
Slutbetyget: F-E-D-C-B-A
Det betyg som uppstår efter att alla aspekterna har blivit sammanvägda enligt Skolverkets betygs- och bedömningsanvisningar.