Matris för semmelbedömning

Varje semla bedöms i fem olika aspekter. De fem olika aspekterna vägs sedan samman och bildar en semmelprofil. Denna semmelprofil är sedan det som avgör slutbetyget.

Utseendet:  F-E-C-A
Semlan ska vara generös och spänstigt fräsch till utseendet. Den ska inte ge ett trött eller hängig intryck. Ett bakverk som ser nygjort ut.

Mandelmassan:  F-E-C-A
Mandelmassan ska vara chunky med inslag av mandelflarn, dessutom med stor mandelkaraktär. I bullens mitt ska en grop för mandelmassan finnas som gör den bollformad och fri från grädde och bröd.

Grädden:  F-E-C-A
En välsmakande grädde ska slevas på bullen så att det får formen av ett fylligt moln. Grädden ska bara ha en touch av vanilj och vara en aning rinnig.

Bullen:  F-E-C-A
En fast och tät bulle med rikligt med kardemumma. Bullen ska vara dagsfärsk och ha ett täcke av siktat florsocker över sig.

Harmonin:  F-E-C-A
I en harmonisk semla bildar delarna en njutningsfull helhet. Smakerna ska komplettera varandra på sätt som gör helheten större än delarna.

Slutbetyget:  F-E-D-C-B-A
Det betyg som uppstår efter att alla aspekterna har blivit sammanvägda enligt Skolverkets betygs- och bedömningsanvisningar.